Decimotercer número de esta revista cultural, de periodicidad semestral, editada en el principado de Andorra por el Col·lectiu Portella. El dossier central está dedicado al tema "El 'boom' del còmic a Andorra".
Texto promocional de los editores:
DEL CÒMIC I ALTRES DÈRIES CREATIVES
En un país petit com el nostre, una sola persona pot marcar la diferència. O dit d’una altra manera: les dèries individuals, si van acompanyades de talent, hores de dedicació i algun factor extern com ara la sort o el suport institucional, aquí poden néixer i créixer fins a esdevenir referents en l’àmbit que pertoqui. Aquest és, sens dubte, el cas de Joan Pieras i el Saló La Massana Còmic, convertit edició rere edició —i ja en van vint-i-dues— en una cita imprescindible per als amants del còmic i la il·lustració del Pirineu.
No pretenem descobrir en aquest número què va ser primer, si l’ou o la gallina: l’afició i després el saló, o bé el saló i després el boom del còmic a Andorra i a l’andorrana. Que segurament els que hi entenen ens diran que parlar de boom és exagerat, que no és que et surtin dibuixants i ninotaires de sota les pedres. I tindran una certa raó. Però quants gèneres artístics o literaris compten, a més de l’esmentat saló anual, amb una associació estable —l’ARCA en el cas del còmic— i un museu? Si a més totes aquestes iniciatives es consoliden en el temps, bé podem afirmar que el fenomen ha arrelat amb força a casa nostra.
El dossier d’aquest número 13 de la revista Portella, coordinat per Laia Ferré Marot i Montse Mayol, ens explica la història i també el present del còmic a Andorra, alhora que ens descobreix algunes perles com ara el manga japonès Les bruixes d’Andorra. Atenció igualment a l’auca del dibuixant Jordi Planellas, que ens introdueix el tema central amb el seu habitual sentit de l’humor.
Però no tota la revista es redueix al còmic. La novel·la de Joan Peruga Últim estiu a Ordino ha complert dues dècades de la seva publicació i, per celebrar-ho, tres mirades diferents ens acosten al món de la Sumpta i la família Areny-Plandolit en un “moment fonamental de la història d’Andorra” com el qualifica Anna Zamora Puigcercós. Completen la visió les fotografies de Carles Esteve i Montse Altimiras i el relat, inèdit, de Marta Jordana.
Els reptes que es planteja el Festival Ull Nu en la seva etapa de consolidació, el darrer projecte musical de Landry Riba o el material discogràfic de Ràdio Andorra són alguns dels continguts que trobareu a la revista. Sobretot no us perdeu una de les sorpreses del número: David Gàlvez torna a Portella amb l’inquietant Somriure de la Medusa.
Que tingueu una bona lectura.